Bezlepková pekařská směs s vyšší výživou hodnotou s obsahem antioxidantů

Popis technologie


Název technologie: Bezlepková pekařská směs s vyšší výživou hodnotou s obsahem antioxidantů
Motivace: Vlivem intolerance na lepek a různých druhů potravinových alergií je skupina těchto strávníků značně omezena ve výběru bezlepkového denního pečiva. Také přísun minerálů, vitamínu a biologicky aktivních látek je pro ně jednostranný, mohou využívat jen omezené přírodní zdroje těchto látek. Rozšíření sortimentu a zejména obohacení bezlepkového pečiva dostupnými zdroji bioaktivních látek je pro ně důležité.
Popis: Vhodné a zdraví prospěšné složení pečiva nabízí přídavek upravené cibulové vlákniny v souladu s trendy Ministerstva zemědělství, které nabádají k využití a zpracování odpadů v potravinářství. Upravená cibulová vláknina obsahuje významné procento flavonoidů (přírodní látky s antioxidačním působením) a její rozpustná složka dodává hotovému těstu pružnost a soudržnost, která je v běžném pečivu zajištěna lepkem. Konzumace stravy s přirozeným obsahem přírodních účinných látek je vhodnější způsob než konzumace koncentrovaných potravinových doplňků, neboť se člověk nevystavuje nevhodné zátěži organismu příliš velkou a mnohdy zbytečnou dávkou účinné látky.
Přídavek účinných látek vede k obohacení výrobku a zároveň se nemění senzorické hodnoty výrobku, je zachována typická chuť, vůně a struktura pečiva. Ve výrobku je vyšší měrou využit potenciál rostlinného materiálu. Použití upraveného materiálu umožňuje celoroční využití této suroviny bez ohledu na sezónnost.
Komerční využití: Navržená varianta výroby bezlepkového pečiva s přídavkem cibulové vlákniny nevyžaduje významnější komplikace v technickém řešení výroby. Může být nabídnuto specializovaným výrobcům v potravinářství.
Status IP ochrany: Užitný vzor č. 31813, Bezlepkové fermentované pečivo obohacené flavonoidy
Fáze vývoje technologie:

Fáze 4

Odpovídá TRL 7 a TRL 8

Přechod od prototypu ke konečné, zcela funkční podobě. V této fázi je již prototyp zcela otestován, případně je technologie certifikována a je připravena k masovému nasazení.

  • TRL 7 je fáze, kdy je již prototyp zcela funkční. Nevyžaduje již odborné a speciální zacházení a je připraven pro zacházení běžným uživatelem
  • TRL 8 představuje fázi, v níž je již vývoj technologie zcela ukončen, případně je technologie certifikována. K technologii jsou zpracovány výrobní, provozní a servisní postupy a vše je připraveno pro masovou výrobu a použití
Strategie pro hledání partnera: Investice Licencování
Další informace:
Ilustrační obrázky: Žádný obrázek není vložen
Kategorie: Výroba potravinářských výrobků
Vlastník technologie: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Zpět na přehled

Instituce

Zaujala Vás technologie?

Pro více informací o technologii, prosím, kontaktujte vlastníka vyplněním a odesláním kontaktního formuláře.

(např: info@domena.cz)