Bezlepková pekařská směs s vyšší výživou hodnotou s obsahem antioxidantů
Popis technologie
Název technologie: | Bezlepková pekařská směs s vyšší výživou hodnotou s obsahem antioxidantů |
---|---|
Motivace: | Vlivem intolerance na lepek a různých druhů potravinových alergií je skupina těchto strávníků značně omezena ve výběru bezlepkového denního pečiva. Také přísun minerálů, vitamínu a biologicky aktivních látek je pro ně jednostranný, mohou využívat jen omezené přírodní zdroje těchto látek. Rozšíření sortimentu a zejména obohacení bezlepkového pečiva dostupnými zdroji bioaktivních látek je pro ně důležité. |
Popis: |
Vhodné a zdraví prospěšné složení pečiva nabízí přídavek upravené cibulové vlákniny v souladu s trendy Ministerstva zemědělství, které nabádají k využití a zpracování odpadů v potravinářství. Upravená cibulová vláknina obsahuje významné procento flavonoidů (přírodní látky s antioxidačním působením) a její rozpustná složka dodává hotovému těstu pružnost a soudržnost, která je v běžném pečivu zajištěna lepkem. Konzumace stravy s přirozeným obsahem přírodních účinných látek je vhodnější způsob než konzumace koncentrovaných potravinových doplňků, neboť se člověk nevystavuje nevhodné zátěži organismu příliš velkou a mnohdy zbytečnou dávkou účinné látky. Přídavek účinných látek vede k obohacení výrobku a zároveň se nemění senzorické hodnoty výrobku, je zachována typická chuť, vůně a struktura pečiva. Ve výrobku je vyšší měrou využit potenciál rostlinného materiálu. Použití upraveného materiálu umožňuje celoroční využití této suroviny bez ohledu na sezónnost. |
Komerční využití: | Navržená varianta výroby bezlepkového pečiva s přídavkem cibulové vlákniny nevyžaduje významnější komplikace v technickém řešení výroby. Může být nabídnuto specializovaným výrobcům v potravinářství. |
Status IP ochrany: | Užitný vzor č. 31813, Bezlepkové fermentované pečivo obohacené flavonoidy |
Fáze vývoje technologie: |
Fáze 4Odpovídá TRL 7 a TRL 8 Přechod od prototypu ke konečné, zcela funkční podobě. V této fázi je již prototyp zcela otestován, případně je technologie certifikována a je připravena k masovému nasazení.
|
Strategie pro hledání partnera: | Investice Licencování |
Další informace: | |
Ilustrační obrázky: | Žádný obrázek není vložen |
Kategorie: | Výroba potravinářských výrobků |
Vlastník technologie: | Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích |