Nový způsob využití drůbežího jatečného odpadu
Popis technologie
Název technologie: | Nový způsob využití drůbežího jatečného odpadu |
---|---|
Motivace: |
Celosvětová produkce drůbežího masa je v posledních 15 letech stále na vzestupu a očekává se nadále tendence dalšího vzestupu spotřeby tohoto druhu masa, které je perspektivně přijímáno tradičními konzumenty i mladou generací spotřebitelů. Až 20-30 % výtěžnosti z živé hmotnosti drůbeže představují vedlejší jatečné produkty, mezi které patří např. běháky, hlavy, kůže, žaludky, ale také i následné produkty, které zbývají po zpracování drůbežího masa na strojně oddělené maso, kdy zbývá značný podíl kosterní a chrupavčité hmoty. Tyto nevyužité tkáně jsou bohaté na kolagen. Výrobci želatin hledají alternativní zdroje kolagenu, neboť celosvětová spotřeba želatin neustále roste (jen za posledních 6 let se zvýšila cca o 20 %). Roste rovněž poptávka po želatinách vyrobených z jiných zdrojů než ze savců, zejména u spotřebitelů z islámských, židovských a hinduistických zemí. S velikostí států a populace s touto preferencí je jednoznačný i možný kvantitativní dopad v objemu výroby této želatiny. |
Popis: | Technologie výroby drůbežích želatin je optimalizována z hlediska efektivnějšího zhodnocení vstupní suroviny - výtěžek želatiny odpovídá více potenciálu suroviny, než je tomu u technologií stávajících a představuje prakticky bezodpadovou technologii. Technologie je vhodná pro frakcionační způsob zpracování výchozího bílkovinného substrátu. Při nižší extrakční teplotě se připraví nejprve vysoce kvalitní želatiny při relativně malém stupni konverze (≈ 30 %) a při zvyšujících se teplotách se získá želatina s nižší pevnosti gelu za lepšího využití výchozí suroviny. |
Komerční využití: | Výrobci želatin hledají alternativní zdroje kolagenu, neboť celosvětová spotřeba želatin neustále roste (jen za posledních 6 let se zvýšila cca o 20 %). Roste rovněž poptávka po želatinách vyrobených z jiných zdrojů než ze savců, zejména u spotřebitelů z islámských, židovských a hinduistických zemí. S velikostí států a populace s touto preferencí je jednoznačný i možný kvantitativní dopad v objemu výroby této želatiny. Ekonomické a ekologické důvody zhodnocení vedlejších produktů maso zpracujícího průmyslu nutí producenty těchto odpadů hledat cesty jejich dalšího zužitkování. Na celosvětovém trhu představují drůbeží želatiny jen zlomek želatin vyrobených z hovězích, vepřových a rybích surovin. |
Status IP ochrany: | Udělený patent ČR č. 307665, přihláška Evropského patentu v řízení |
Fáze vývoje technologie: |
Fáze 2Odpovídá TRL 3 a TRL 4 Výzkum proveditelnosti. Dochází k reálnému návrhu technologie a k prvotním testům v laboratoři vedoucím k upřesnění požadavků na technologii a jejích schopností.
|
Strategie pro hledání partnera: | Licencování Spolupráce |
Další informace: |
https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/Patents/FullDocuments/307/307665.pdf https://zoom.iprima.cz/zajimavosti/nova-metoda-jak-dostat-do-lidi-kureci-jatecny-odpad |
Ilustrační obrázky: | Žádný obrázek není vložen |
Kategorie: | Výzkum a vývoj potravinářských výrobků Výroba potravinářských výrobků |
Vlastník technologie: | Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |